Meer uitleg

mp3 audio:

Mp3 (MPEG layer 3) is een techniek om geluid digitaal op te slaan op een manier waarop de geluidsbestanden relatief klein in omvang blijven. Handig als je muziekbestanden op bijvoorbeeld de harde schijf van je computer wilt opslaan. De kleine omvang van mp3-bestanden, maakt deze bij uitstek geschikt voor miniatuurapparaten voor het afspelen van mp3-bestanden. Ook steeds meer dvd-spelers kunnen mp3-bestanden afspelen. Robotekst converteert tekstbestanden in mp3-bestanden. In de vervolgstappen van het converteerproces naar een mp3-bestand kun je de snelheid instellen, kiezen voor een mannen- of vrouwenstem en eventueel de taal instellen.

Daisy:

Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Met Daisy kun je gesproken teksten (boeken, tijdschriften, etc.) beluisteren in een speciale digitale vorm, meestal op cd-rom. De teksten worden door een menselijke stem voorgelezen in een studio. Met zogenaamde tekst- naar-spraak-software (TTS) kun je ook Daisy-bestanden aanmaken die met een computerstem worden voorgelezen. Opnemen en afspelen doe je met behulp van Daisy-software en een Daisy-speler in de vorm van een los apparaat of een app op je telefoon, tablet of computer. Je kunt met de zoekstructuur van Daisy bladeren (navigeren) in de tekst naar bijvoorbeeld pagina's, hoofdstukken en paragrafen. Ook is het mogelijk om bladwijzers toe te voegen en bijvoorbeeld de afspeelsnelheid en het volume te regelen. Met Robotekst kun je een .doc, .docx of een rtf-bestand omzetten naar Daisy.

Voorwaarden waar document aan moet voldoen:

Om een geslaagd Daisy document te maken moet een Word document aan 2 voorwaarden voldoen.

  1. Geef het document een titel in de eigenschappen. Dit is niet hetzelfde als het bestand opslaan en een naam geven. Ga naar tabblad Bestand, selecteer het subtabblad info en kies vul een naam in bij het onderdeel eigenschappen. In de afbeelding hieronder kun je zien dat de titel in de eigenschappen is veranderd in de naam ”een mooi document”
  2. De eerste regel in het document met "Kop 1" geformateerd zijn. Dit is in verband met de navigatie in het te produceren document. In de afbeelding hieronder kun je zien dat de eerste regel veranderd is in een Kop1.

e-Book:

Een e-book is een computerbestand dat de inhoud van een boek bevat. Een e-book kun je lezen op verschillende apparaten zoals de computer, speciaal voor dit doel ontwikkelde e-bookreaders (kortweg e-readers genoemd), op tablet computers (zoals de iPad van Apple) en op smartphones.

Robotekst zet e-books om in verschillende bestandsformaten, zoals het ePub-formaat en Mobi-formaat.

Document conversie:

Een tekstdocument (andere gangbare benamingen zijn: plain ASCII, plain text, text only) is een specifiek type computerbestand voor het opslaan van tekstuele informatie. Robotekst converteert tekstbestanden in de formaten .doc, .docx, .og en .rtf. Met Robotekst kun je Word-bestanden omzetten in pdf-bestanden.

Braille:

Braille is een speciaal voor blinden ontwikkeld lees- en schrijfalfabet. Het brailleschrift is gebaseerd op een combinatie van 1 tot 6 voelbare punten in twee kolommen van drie punten. Elke letter van het alfabet heeft een aparte puntencombinatie. Wie blind of slechtziend is voelt met zijn vingertoppen de puntencombinaties en leest zo wat er staat. Tegenwoordig wordt volop gebruikt gemaakt van ICT bij het aanleren van braille. Met Robotekst kun je niet alleen iets naar braille laten omzetten maar op de brailleprinter ook een printje maken van een Word-document.